A Zenepagonyról...

A Zenepagony szemléletmódjának középpontjában egy békés, adaptív környezet áll, melyben előtérbe kerül az örömteli együttes tevékenykedés, a közös éneklés, zenélés életre szóló élményének megtapasztalása. Számos tudományos értekezés és kutatás igazolja a zenei nevelés transzfer hatását, azaz pozitív eredményeinek átvitelét nem zenei területekre (Árvayné,2015, Forrai, 1974, Kokas, 1967) Agykutatás ok igazolják, hogy az értelmi és az érzelmi képességek fejlődésen keresztül az egész személyiség formálódásában is jelentős szerepet képvisel (Hámori, 2002) Koragyermekkorban szerzett élményeink egész életünket meghatározzák, éppen ezért kiemelten fontos, hogy gyermekeinket értékes, szakmailag is elfogadott nevelésben részesítsük, melyek a családi nevelést kiegészítve segítik a gyermekeket egészséges felnőtté válásukban.
A Zenepagony épp ebben a nemes feladatban kínál alternatívát a kisgyermeket nevelő családok számára. Koncepcióm célja egy olyan közösség megteremtése, melyben a családok megtapasztalhatják a közös játék, zenélés életre szóló élményét, s melyben előtérbe kerül a kisgyermekek élményalapú zenei, szociális, érzelmi és értelmi nevelése.

Bede Fanni Anna vagyok, zenepedagógus, nevelestudományi szakértő, a Zenepagony megálmodója. Koncepcióm létrehozását gyermekkori élményeim és saját gyermekeim megszületése inspirálták.

Kisgyermekkorom óta zenélek, énekelek családommal és barátaimmal.  Nekik köszönhetően szívhattam magamba a közös zenélés adta életre szóló élményeket. Gyermekként elsősorban zenésznek tanultam, bár az anyaság mindig is szívbéli álmom volt. 2012-ben klasszikus fuvola szakirányon végeztem a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és gimnáziumban, ahonnan a képesítő vizsgám után pedagógus pályára terelt sorsom. Ezt követően a váci Tanító-és óvónőképző Főiskolán óvodapedagógus diplomát szereztem. Gyermekeim születése során született meg bennem egy intézményen kívüli zenepedagógiai program létrehozásának gondolata, mely egyfajta szemléletmódot képvisel. A Zenepagony egy olyan oázis, melyben szülők és gyermekek békében, egymást el-és befogadva tapasztalhatják meg az örömteli zenélés, éneklés katartikus közösségi élményét.

2017-ben a „Gondolkodj egészségesen!” Program (ma BLUM Program) keretén belül elvégeztem „A gyermeki személyiség kibontakoztatása zeneterápiás módszerekkel az óvodában” nevet viselő akkreditált továbbképzést. 2021 júniusában a ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán nevelés tudományi szakértőként végeztem, ahol már a koragyermekkori zenepedagógia szakterületét kutatva írtam meg diplomamunkám, melynek címe a „Zenei képességek fejlesztésének szerepe és lehetőségei a születéstől az óvodáskor végéig”.

2023. szeptemberétől az ELTE PPK Neveléstudományi Doktori Iskolája Koragyermekkor Pedagógiája Programjában kutatom az intézményen kívüli koragyermekkori zenei nevelés hatását a szociális és érzelmi fejlődésre.

2023. október dr. Endrődy Orsolyával bemutattuk a „Zenei képességek fejlesztésének szerepe kora gyermekkorban” kutatásunkat az Országos Neveléstudományi Konferencián. 

Elérhető: Módszertani Közlemények 63. évf. 1. szám 2023
95-109. oldal

Ti mondtátok a ...

Babakoncertről

"A babakoncerten a komolyzene élménye mellett egy olyan programba csöppentünk bele, ahol a gyerekek fesztelenül, önfeledten tudtak játszadozni, zenei élményt szerezni, akár a fuvola művészek lábai körül rohangálva , akár tátott szájjal állva a zongora mellett. Az előadás interaktívan szólította meg a gyerekeket, és ez a fajta zenei ismerkedés mindenképpen pozitív hatással volt ránk a felgyorsult, hangos, állandó készenlétben lévő világunkban."

Emese

Ti mondtátok a ...

Lurkoncertről

"Nagyobbik kislányommal, Borival vehettünk részt - sajnos csak - egyszer egy ilyen alkalmon. Épp Disney-mesék zenéit hallgathattuk, miközben a gyerekek lerajzolhatták a Jégvarázs Elzáját, vagy ami eszükbe jut róla. Ezt követően karmesterként irányíthatták a zenekart, hol gyorsítva, hol lassítva az ütemet. Tele ötlettel, sok interakcióval mindezt a kicsit nagyobb korosztálynak."

Zsófi

Ti mondtátok a ...

Zeneoviról

"Mióta zeneovi-foglalkozáson vesznek részt a gyerekek (3 és 6 évesek), érezhetően többet jelent nekik a zene a mindennapjaink során. Szívesen énekelnek, főleg népdalokat, és ütős hangszereket fabrikálnak, azzal kísérik magukat. A hangzavar totális, de azzal együtt üdítő jelenség! Szerintem a szókincsük is bővült a dalok hatására."

Kati

Ti mondtátok a ...

zenebölcsiről

"Kéz a kézben, mozog/ táncol a gyermek, akinek nyitott, kíváncsi természete gyorsan és előítélet nélkül fogad be mindent. Fanni a zene segítségével élményt tud átadni a gyermekeinknek, amiért nagyon hálásak vagyunk."

Leila

d Tovább a foglalkozásokhoz Elérhetőségeim vagy keressen fel
elérhetőségeim valamelyikén!
További részletekkel
kapcsolatban
tekintse meg
foglalkozásaimat

Zenepagony 2022  I  Minden jog fenntartva.

weboldal készítés  I  webcrafter.hu